środa, 16 maja 2012

Sałatka ze szpinaku i truskawek.

Połączenie szpinaku i truskawek daje świeży i orzeźwiający smak, ciepła kasza jaglana dodaje orzechowej nutki całości :)
Jak dla mnie pychota! 


Sałatka ze szpinaku, truskawek i jaglanki:

garść młodych liści szpinaku
kilka truskawek
pół szklanki kaszy jaglanej
garstka prażonych migdałów
ser kozi do posypania
żurawina do posypania

dressing:

2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól, pieprz do smaku

Kaszę ugotować. Odcedzić i dodać odrobinę miodu. Zostawić na kilka minut do przestygnięcia. Szpinak i truskawki posiekać razem z migdałami.
Gdy kasza przestygnie, jeszcze ciepłą dodać do szpinaku i truskawek, dokładnie wymieszać. Posypać migdałami, serem i żurawiną.
Składniki dressingu najlepiej umieścić w małym słoiczku i energicznie wstrząsnąć, gotowym polać sałatkę.

Smacznego:)


poniedziałek, 14 maja 2012

Wiosenna klasyka.

Młode ziemniaczki, pieczone z tymiankiem, orzeźwiająca mizeria z rzodkiewką i do tego sadzone, oto mój przepis na idealny obiad wiosenny:) no i oczywiście jeszcze obowiązkowo szklanka kefiru ;)


Pieczone młode ziemniaki

ziemniaki
tymianek /najlepiej świeży/
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, ziemniaki dokładnie umyć /ja nie obieram ze skóry/ spryskać oliwą, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Piec około 20 min. w zależności od wielkości ziemniaków / z zewnątrz powinny być złociste, w środku rozpadające się/.

Mizeria z rzodkiewką

1 średniej wielkości ogórek
kilka rzodkiewek

dressing: 

kubeczek małego jogurtu naturalnego
koperek /wedle gustu/
szczypta soli, pieprzu
odrobina cukru
kilka kropel soku z cytryny
odrobina skórki z cytryny

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać nim pokrojonego ogórka i rzodkiewkę.

Sadzone jajko

 każdy wie jak je zrobić ;p

Smacznego! :)



niedziela, 13 maja 2012

Proste a smaczne, czyli chłodnik z botwinki.

Niezwykle smaczny i prosty, doskonale sprawdza się w upały :)
Na przekór pogodzie, zimnym chłodnikiem zaklinam deszczowe chmurzyska :)





Chłodnik z botwinki

pęczek botwinki
pęczek rzodkiewki
ząbek czosnku
pół zielonego ogórka
koperek
jajko na twardo /do każdej porcji/
5 łyżek koncentratu z buraków /ja używam Krakusa/
1 litr kefiru lub maślanki
sól, pieprz, cukier do smaku

Botwinkę drobno pokroić razem z burakami. Zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości /ok. 15 min./, pod koniec gotowania dodać koncentratu z buraków. Kiedy wywar przestygnie dolać do niego maślanki, wrzucić posiekaną rzodkiewkę z ogórkiem i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na min 1 godzinę.
Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i koperkiem:)

Smacznego!


















sobota, 12 maja 2012

Czekając na wakacje..

Pogoda zdecydowanie się zepsuła... 
Na ocieplenie kilka zdjęć z krainy lawendą i figami płynącej... :)








Miłej soboty.. :)



wtorek, 8 maja 2012

Szparagi+rukola+migdały+sezam=moja miłość :)

Nareszcie już są! 
Moje ukochane, polskie SZPARAGI! Uwielbiam je w każdym wydaniu..
w tarcie, pieczone, grillowane, z jajkiem w koszulce, z makaronem soba, bazylią i bobem...
ALE dzisiaj chcę Wam zaproponować mój HIT! :)
Przepyszną, zdrową sałatkę z blanszowanymi szparagami.

Sałatka ze szparagów, rukoli, migdałów i sezamu:
/porcja dla 1 głodomora/

3 garście rukoli
pół pęczka szparagów /tylko delikatne części/
ser kozi do posypania
garść posiekanych migdałów
1 łyżeczka sezamu

Dresing:
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
/najlepiej wlać wszystko do słoiczka i energicznie wstrząsnąć/

W garnku zagotować posoloną wodę i wrzucić szparagi. Blanszować ok. 30 sek. - 1 min. /aby były zielone i nadal chrupiące/. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową i obficie przelać zimną wodą. Osuszyć na ręczniku. Na rukolę wyłożyć szparagi, posypać migdałami /można je uprzednio uprażyć/, sezamem, polać dresingiem, posypać serem.

Smacznego! :)