Połączenie szpinaku i truskawek daje świeży i orzeźwiający smak, ciepła kasza jaglana dodaje orzechowej nutki całości :)
Jak dla mnie pychota!
Sałatka ze szpinaku, truskawek i jaglanki:
garść młodych liści szpinaku
kilka truskawek
pół szklanki kaszy jaglanej
garstka prażonych migdałów
ser kozi do posypania
żurawina do posypania
dressing:
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
Kaszę ugotować. Odcedzić i dodać odrobinę miodu. Zostawić na kilka minut do przestygnięcia. Szpinak i truskawki posiekać razem z migdałami.
Gdy kasza przestygnie, jeszcze ciepłą dodać do szpinaku i truskawek, dokładnie wymieszać. Posypać migdałami, serem i żurawiną.
Składniki dressingu najlepiej umieścić w małym słoiczku i energicznie wstrząsnąć, gotowym polać sałatkę.
Smacznego:)