Zimno, zimno coraz zimniej! Brrr!
Jesień powoli zamienia się w zimę. Pozostało po niej jedynie gruszkowe i jabłkowe wspomnienie-więc znoszę całe siaty do domu ;) Łuskam orzechy, walczę z przeziębieniem /Pepa z powodzeniem zastępuje termofor :D/ i gotuję zupy ;), bo nic tak dobrze nie rozgrzewa jak one.
Zupa pomidorowa z ziołowymi kluseczkami
/przepis z drobnymi zmianami pochodzi z tej strony/
1 puszka pomidorów
1 kartonik przecieru pomidorowego /500 ml/
pół puszki ciecierzycy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1/4 łyżeczki chilli
łyżeczka cukru trzcinowego
1 l bulionu warzywnego
oliwa
sól do smaku
Kluseczki
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki świeżych ziół /dałam rozmaryn i tymianek/
3-4 łyżki wody /trzeba wycelować, żeby ciasto nie było za twarde, ale jednocześnie nie klejące/
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ok. 2-3 min. W międzyczasie w moździerzu rozetrzeć przyprawy z cukrem /można zastąpić sproszkowanymi/. Do cebuli dodać czosnek oraz przyprawy, smażyć 1 min. Dodać bulion wraz z pomidorami i przecierem /w tym momencie można zmiksować zupę na gładki krem/. Wmieszać ciecierzycę i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, przykryć i gotować 10 min.
Aby zrobić kluseczki, do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz masło. Całość utrzeć palcami aż powstaną okruchy. Dodać ser wraz z ziołami. Powoli wlewać wodę, wyrabiając ciasto. Uformować kuleczki /mnie wyszło ok. 20/ i włożyć do gotującej się zupy. Gotować na małym ogniu przez 15-20 min.
Smacznego! ;)
Pyszna musi być taka zupka. Nie próbowałam jeszcze ziołowych klusek :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka, ja kiedyś jadłam takie kluseczki bazyliowe i z kurczakiem i były bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna! Ja wczoraj zrobiłam zupę z ciecierzycy i kurczaka- też bardzo rozgrzewająca. Aha, Twoje masło migdałowe już w słoiczku, zaraz będziemy jeść. Wracaj do zdrowia! :)
OdpowiedzUsuńDominika: dziękuję Ci ;) Cieszę się, że masełko smakuje! ;)
OdpowiedzUsuńnie mogłam się powstrzymać - to Twoja psinka?
OdpowiedzUsuńbo jest śliczna <3 te kluseczki mnie zaintrygowały!
Jak,dotąd moją ulubioną była pomidorówka z lanymi kluseczkami,ale Twoje ziołowe zapowiadają się jeszcze smaczniej;)
OdpowiedzUsuńah pomidorówka, zupa którą zjem zawsze :) jeszcze nie próbowałam ziołowych kluseczek, ale wydaje mi się, że smakują z tą zupką super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorówkę! Na pewno jest w pierwszej trójce tych naj naj. Z kluseczkami nie jadłam, chętnie się zaproszę i już wkrótce zrewanżuję.
OdpowiedzUsuńPSss... uściski dla Was obu :))
Te ziołowe kluseczki to świetny pomysł! Na pewno niedługo wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper blog :)
OdpowiedzUsuń-Kasia P.
Asia twoja zupka wygląda bardzo smakowcie, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńsuper fotki!
Pozdrawiam>
30 yrs old Budget/Accounting Analyst I Bevon Monroe, hailing from MacGregor enjoys watching movies like Donovan's Echo and Lego building. Took a trip to Kasbah of Algiers and drives a Mercedes-Benz 540K Spezial Roadster. przeczytac, co powiedzial
OdpowiedzUsuńp2v71n1h01 k5q59d5b33 c2x54h9i43 a0n52h5v92 m0x93a4e75 b3l50e3o22
OdpowiedzUsuń