Pieczone pulpety warzywami i pesto z natki marchewki
/inspirację na przepis znalazłam tu, polecam świetny blog!/
/porcja dla 2 osób/
pulpety:
500 g mielonego mięsa z indyka
2 łyżki utłuczonych krakersów
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 średnie jajko
pół szklanki grubo posiekanych liści pietruszki
skórka z połówki cytryny
sól, pieprz do smaku
pęczek młodej marchewki z zieleniną /z niej będzie pesto/
2 cebule
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
kilka szparagów
sok z połówki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
zielony groszek /do ugotowania z makaronem/
zielenina z marchewki
garść uprażonych orzechów laskowych
1 ząbek czosnku
1 kopiasta łyżka tartego parmezanu
sól do smaku
oliwa z oliwek
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C.
Wszystkie składniki na pulpety wymieszać rękami w misce i uformować kulki. Ułożyć na talerzu, zawinąć folią i schować do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
Warzywa pokroić, polać sosem przygotowanym z oliwy, cytryny i pietruszki, ewentualnie doprawić solą.
Ułożyć na blaszce do pieczenia pulpety i warzywa, piec około 30 min., aż mięso będzie upieczone a warzywa złociste.
W blenderze zmiksować zieleninę razem z orzechami i czosnkiem, pod koniec miksowania dodać oliwę i doprawić solą.
Makaron ugotować razem z zielonym groszkiem, zostawić pół kubeczka wody z gotowania /aby łatwiej rozprowadzić pesto/.
Odcedzony makaron wymieszać z pesto, zielonym groszkiem, pulpetami i warzywami.
Smacznego! ;)
Wiosenne pozdrowieniowa od Pepy ;)
smaczna propozycja
OdpowiedzUsuńPycha. Mnóstwo smaków, lekko i wygląda naprawdę pysznie. Swoją drogą bardzo fajne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuństeroid satın al
OdpowiedzUsuńheets
AJ4ZC