środa, 25 kwietnia 2012

Jajko sadzone na szpinaku.

Propozycja na szybki, zdrowy lunch :)

Jajko sadzone na szpinaku z pieczarkami
/porcja dla 1 osoby/

około 200g szpinaku
kilka pieczarek
ser kozi do posypania
ząbek czosnku
1 mała cebula
oliwa
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220C.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony czosnek, cebulę i pieczarki, dodać szpinak. Chwilę podusić. Doprawić.
Przełożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, na górę "posadzić" :) surowe jajko i zapiec w piekarniku do momentu aż białko się zetnie. Przed podaniem posypać odrobiną sera koziego.

Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Super propozycja. Wszystko co uwielbiam pod jednym dachem. I żółtko się tak cudnie rozlało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super połączenie
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok, dzięki za sugestię. Nawet nie wiedziałam, że ja mam :)

      Usuń
  3. Dla mnie może to być lunch albo późne śniadanie.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Uwielbiam szpiank z jajkiem !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ się tutaj wytrawnie zrobiło. :) Szpinak + jajko? Próbowałam tylko w wersji na plackach, bardzo mi smakowało. Trzeba spróbować i w ten sposób. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodatek sera koziego, to jest to czego mi teraz potrzeba:) Tym bardziej, że mam jego spooooory zapas w lodówce i choć mogłabym go jeść samego, to zawsze lubię czarować jakieś smakowe kompozycje, a jajo i szpinak wydaje się, że pasują bardzo! Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ikeowskie naczynie? Też takie mam i świetnie sprawdza się do jednoosobowych obiadów! :) A jajeczko oczywiście pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł :) muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takim pomysłem na jajko i szpinak jeszcze się nie spotkałem

    OdpowiedzUsuń