Propozycja na szybki, zdrowy lunch :)
Jajko sadzone na szpinaku z pieczarkami
/porcja dla 1 osoby/
około 200g szpinaku
kilka pieczarek
ser kozi do posypania
ząbek czosnku
1 mała cebula
oliwa
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 220C.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony czosnek, cebulę i pieczarki, dodać szpinak. Chwilę podusić. Doprawić.
Przełożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, na górę "posadzić" :) surowe jajko i zapiec w piekarniku do momentu aż białko się zetnie. Przed podaniem posypać odrobiną sera koziego.
Smacznego!
Super propozycja. Wszystko co uwielbiam pod jednym dachem. I żółtko się tak cudnie rozlało :)
OdpowiedzUsuńsuper połączenie
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową.
ok, dzięki za sugestię. Nawet nie wiedziałam, że ja mam :)
UsuńDla mnie może to być lunch albo późne śniadanie.
OdpowiedzUsuńPyszności!
Pycha ! Uwielbiam szpiank z jajkiem !
OdpowiedzUsuńAleż się tutaj wytrawnie zrobiło. :) Szpinak + jajko? Próbowałam tylko w wersji na plackach, bardzo mi smakowało. Trzeba spróbować i w ten sposób. ;)
OdpowiedzUsuńfelice week end....ciao
OdpowiedzUsuńgrazie, l'altro :)
UsuńDodatek sera koziego, to jest to czego mi teraz potrzeba:) Tym bardziej, że mam jego spooooory zapas w lodówce i choć mogłabym go jeść samego, to zawsze lubię czarować jakieś smakowe kompozycje, a jajo i szpinak wydaje się, że pasują bardzo! Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńIkeowskie naczynie? Też takie mam i świetnie sprawdza się do jednoosobowych obiadów! :) A jajeczko oczywiście pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńZ takim pomysłem na jajko i szpinak jeszcze się nie spotkałem
OdpowiedzUsuń