Dzisiaj polecam kalafior, jak dla mnie w zupełnie nowej odsłonie.
Sami się z resztą przekonajcie :)
Powiem tylko tyle: POLECAM
Zapiekany kalafior w dressingu z pasty tahini:
/danie dla 2 głodnych osób :)/
1 kalafior
dressing z tahini:
3 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu
2-3 łyżki oliwy
1 mała łyżeczka cytryny
4 łyżki przegotowanej wody
gałka muszkatołowa do smaku
szczypta soli do smaku
garść pokruszonych migdałów
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, skosztować i doprawić wedle gustu :)
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C.
Rozdzielić różyczki kalafiora. I teraz są dwie opcje:
1. Podgotowujemy kalafior /wersja szybsza/ przez około 4 minuty, od momentu aż zacznie wrzeć, następnie odcedzamy i osuszamy dokładnie. Na wyłożonej pergaminie blaszce układamy kalafior i dokładnie rozsmarowujemy pędzelkiem dressing, posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika na 10 min.
2. Wersja bez gotowania /nieco dłuższa :)/ układamy kalafior na blaszce wyłożonej pergaminem, rozsmarowujemy dressing, posypujemy migdałami i zapiekamy do momentu aż kalafior będzie miękki i złocisty /około 30 min./ uważając aby się nie przypalił, i stopniowo zmniejszając temperaturę.
Kalafior z fotografii robiony był w wersji 1:)
Smacznego:)
Zaskakujące połączenie.
OdpowiedzUsuńMuszę sama przekonać się,jak smakuje.
Bo wygląda pysznie!
Bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńI ładne zdjęcia:)
Ale fajny sposób na kalafiora! Szczególnie podoba mi się dodatek migdałów zamiast naszej typowej tartej buły ;)
OdpowiedzUsuńpomysłowe, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńGenialny! uwielbiam takie orzechowe dodatki w obiadowych daniach :D
OdpowiedzUsuńAleż u Ciebie pyszności mniam, mniam:))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciekawy smak. A kalafior smakuje mi pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńv7h61m8k84 u5u90b2p70 c4c21e5n67 p4n23a1v74 m0s99x2k27 d3r81t8v64
OdpowiedzUsuństeroid satın al
OdpowiedzUsuńheets
YAJYKQ