środa, 12 października 2011

Ciasteczka owsiane pomarańczowo-żurawinowe.




Pyszne "żujkowe" ciasteczka owsiane. Wystarczy parę machnięć łyżką i mamy gotową pyszną,  przekąskę w sam raz na pierwsze śniadanko.

Pomarańczowo-żurawinowe ciasteczka owsiane
/zmodyfikowany przepis Tany Ramsay z książki I Love To Bake!/

95 g masła
150 g cukru trzcinowego
sok z połowy pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
2 jajka
1 łyżka płynnego miodu
100 g mąki orkiszowej
75 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
220 g płatków owsianych /górskich/
1 łyżeczka cynamonu
80 g żurawiny

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę a następnie dodać jajka. Wmieszać miód, skórkę z pomarańczy oraz sok. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon i żurawinę, dokładnie wymieszać. Sypkie składniki dodać do mokrych i wymieszać łyżką.
Na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach układać porcje ciasta /najlepiej łyżką/ delikatnie je rozpłaszczając. Między ciasteczkami należy zostawić odstępy, podczas pieczenia lekko urosną.
Piec około 10-12 min. do momentu, aż brzegi zaczną się robić złote. W środku mogą być nadal miękkie, ale po wyjęciu z pieca dojdą do odpowiedniej konsystencji /żująco-chrupiącej/ :)

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasteczka na jesień;) i piękne retro zdjęcia;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka prześniadaniowe :)
    Czy to pani pepa we własnej osobie?!

    OdpowiedzUsuń
  3. Onionchoco, tak to pepa:) goni wiatr w polu :)

    OdpowiedzUsuń