poniedziałek, 23 stycznia 2012

Marchewkowo-kukurydziana zupa krem z mleczkiem kokosowym i limonką.

Znowu zupa i znowu marchewkowa ;) na jesień i zimę to moja ulubiona zupa, więc staram się wymyślać różne jej wariacje. Tym razem proponuję połączenie marchewki z niewielką ilością słodkiej kukurydzy, mleczka kokosowego i dla kontrastu kwaśnej limonki :)

Marchewkowa zupa krem z kukurydzą i mleczkiem kokosowym
/przepis na 4 średnie porcje/

4 średnie marchewki
1 średnia cebula
sok z 1 limonki
5 łyżek słodkiej kukurydzy /z puszki/
100 ml mleczka kokosowego
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz cayenne do smaku
2 łyżki oleju kokosowego bio do smażenia /można zastąpić oliwą/ 

Na rozgrzany olej wrzucić posiekane warzywa, przykryć i dusić do momentu aż marchew zmięknie /ok. 3 min./  całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25 min. 
Po tym czasie wlać mleczko kokosowe, wcisnąć limonkę, doprawić solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 5 min.
Całość przed podaniem zmiksować.

Smacznego! :)






12 komentarzy:

  1. Ja tez bardzo lubie zupe marchewkowa;) Twoja wyglada pysznie. Do tego, sliczne masz te miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam patrzeć na Twoje pyszne zupy! Muszę w końcu którąś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka sloneczna zupa rozjasni nawet najbardziej szary, zimowy wieczor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie zupy. Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczny kolor. Chętnie zjadłabym porcję takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  6. wow!!! fantastyczny kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja z innej beczki zadam pytanie, skąd takie ładne miseczki? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny kolor, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń