wtorek, 4 grudnia 2012

Ciasto marchewkowe najlepsze zimą!

Podchodziłam do marchewkowego mnóstwo razy, przeważnie kończyło się totalną klęską-zakalcem, zbitą grudą i innymi rodzajami kulinarnych niepowodzeń ;)
W końcu udało mi się odkryć idealne ciasto marchewkowe! :) Wyszło takie jak chciałam, wilgotne  i mocno aromatyczne.




Ciasto marchewkowe:

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki skórki pomarańczowej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka dark muscovado
4 duże jajka
280 g mąki
120 g cukru
240 g lekko odciśniętej startej marchewki
40 g brązowego masła
80 g oleju z orzechów włoskich
60 g siekanych orzechów włoskich
20 g rodzynek

Frosting:

340 g serka mielonego /użyłam z Piątnicy/
120 g serka philadelphia
75 g masła
70 g cukru pudru
cukier waniliowy z wanilią


Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier, i pozostałe suche składniki wymieszaj w misce. Mikserem ubij jajka na pianę. Cały czas miksując wlej olej z masłem i wanilię. Do suchych składników dodaj masę jajeczną, wymieszaj dokładnie łyżką. Dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki. Piecz 45 min, lub do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie można wykonać frosting. Wymieszaj mikserem serek z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pamiętaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Całość powinna być gładka, a masło bez grudek.
Gdy ciasto ostygnie przekrój je na dwie połówki i rozprowadź krem twarożkowy.

Smacznego! :)







3 komentarze:

  1. wygląda tak ładnie jak torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglada! smak musi byc wysmienity, chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny!! a ja właśnie planuję marchewkowy torcik na urodziny dla synka :)

    OdpowiedzUsuń