Pomysł na to danie zaczerpnęłam z wrześniowego wydania magazynu kuchnia.
Oryginalny przepis wzbogaciłam o czosnek, szałwię i parmezan. Wywar z obierek dyni zamieniłam na bulion warzywny.
CHIPSY
100 g dyni pokrojonej w cienkie plasterki
sól
oliwa
Piekarnik nastawić na 130 stopni C, dynię rozłożyć na blaszce, lekko posmarować oliwą i posolić. Suszyć w piekarniku przez 35 min.
RISOTTO
300 g dyni (pokrojonej w kostkę)
200 g ryżu do risotto (ja użyłam odmiany arborio)
pół kieliszka wina białego, wytrawnego
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
1 litr bulionu warzywnego
kilka listków szałwii
parmezan do posypania
2 łyżki sera koziego (kremowego)
niewielka garść rozdrobnionych orzechów włoskich
oliwa
Na patelni zeszklić cebulę, wsypać ryż i chwilę smażyć (ok. 1 min). Do ryżu wlać wino i gotować aż całe wino odparuje. Wlać chochelkę bulionu, który należy dolewać porcjami, gdy wcześniejsza porcja się wchłonie. Całość, do momentu aż ryż będzie gotowy zajmie ok. 18-20 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę dodać listki szałwii, czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Całość posypać szczyptą soli i smażyć około 8 minut. Patelnie zdjąć z ognia i odłożyć na bok.
Gdy do końca gotowania ryżu zostanie 6 min. wrzucamy przesmażoną dynię z szałwią i czosnkiem, wlewamy chochlę bulionu i gotujemy całość.
Gdy ryż będzie kremowy, ale nie rozgotowany dodajemy ser kozi i orzechy. Posypujemy parmezanem i zostawiamy pod przykryciem 2 min.
Przed podaniem dekorujemy dyniowymi chipsami.
Smacznego :)
W oczekiwaniu na obiad....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz