Nareszcie już są!
Moje ukochane, polskie SZPARAGI! Uwielbiam je w każdym wydaniu..
w tarcie, pieczone, grillowane, z jajkiem w koszulce, z makaronem soba, bazylią i bobem...
ALE dzisiaj chcę Wam zaproponować mój HIT! :)
Przepyszną, zdrową sałatkę z blanszowanymi szparagami.
Sałatka ze szparagów, rukoli, migdałów i sezamu:
/porcja dla 1 głodomora/
3 garście rukoli
pół pęczka szparagów /tylko delikatne części/
ser kozi do posypania
garść posiekanych migdałów
1 łyżeczka sezamu
Dresing:
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
/najlepiej wlać wszystko do słoiczka i energicznie wstrząsnąć/
W garnku zagotować posoloną wodę i wrzucić szparagi. Blanszować ok. 30 sek. - 1 min. /aby były zielone i nadal chrupiące/. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową i obficie przelać zimną wodą. Osuszyć na ręczniku. Na rukolę wyłożyć szparagi, posypać migdałami /można je uprzednio uprażyć/, sezamem, polać dresingiem, posypać serem.
Smacznego! :)
Wszystkie składniki tej sałatki absolutnie uwielbiam, musi być boska!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z przedmówczynią - na pewno jest pyszna i bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję to smakowite połączenie:)
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie przed chwila wyprobowalam i musze przyznac ze pychota! zdecydowanie polecam!:)
OdpowiedzUsuństeroid satın al
OdpowiedzUsuńheets
TWOTL0