czwartek, 17 listopada 2011

Mam konferencję z cukinią!


Dzisiaj przepis na naszą ulubioną /w ostatnim czasie/ pizzę z gruszkami, cukinią, rokpolem, polaną kremem balsamicznym!
Połączenie tych smaków może się wydać dość dziwne, ale przecież gruszki zapiekane z rokpolem znane są od dawna, więc ułożenie ich na spodzie pizzy wraz z cukinią nie wydaje się już czymś dziwnym:) Całość dopełnia krem balsamiczny /ja użyłam truflowego/, którego pominięcia w przepisie nie polecam, bo wtedy to zupełnie inny smak:)



Pizza z gruszką i cukinią
/przepis na 2 małe pizze, lub jedną dużą/

Ciasto:
17 g drożdży
1 łyżeczka cukru
190 g mąki pszennej
35 g semoliny /kaszy manny/
1/2 łyżeczki soli
100 g wody
2 łyżki oliwy

Na wierzch:
kilka listków szałwii
kilka igiełek rozmarynu
2 łyżki oliwy
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 duża gruszka
ser typu typu rokpol
rukola
krem balsamiczny - truflowy
rukola

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną mąki, odstawić na chwilkę aby ruszyły. Wymieszać mąkę z semoliną i solą. Dodać drożdże, wodę i oliwę. Wyrobić ciasto i odłożyć na 45 min. w ciepłe miejsce.
W tym czasie pokroić cukinię na cienkie plasterki, rozłożyć na papierowym ręczniku i posypać solą. Zostawić cukinię na 30 min. żeby puściła soki. Następnie odsączyć ją papierowym ręcznikiem.
Z oliwy, rozgniecionego czosnku i drobno posiekanych ziół /szałwia i rozmaryn/ zrobić sos, którym posmarujemy wierzch ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C.
Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na 2 części lub z całości uformować placek, delikatnie spłaszczając palcami. Ciasto posmarować wcześniej przyrządzonym sosem z oliwy, wokół ułożyć plasterki cukinii, pokrojoną w plastry gruszkę, a na niej ser.
Pizze ułożyć na gorącej blasze i piec przez ok. 8-9 min., plus 1 min. pod grillem, aby ładnie przypiec gruszki.
Przed podaniem ułożyć rukolę i polać kremem balsamicznym /bez którego moim zdaniem pizza już nie ma tego charakteru/.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. :) nie mogę się doczekać. Cudowne zdjęcia, jak zrobiłaś taki pozdzrieany efekt na zdjęciach ?

    pozdrawiam i zapraszam do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, tak kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy blog - podobają mi się Twoje przepisy i prezentacjach ich na zdjęciach. Z przyjemnością będę zaglądać.

    Połączenie gruszki i cukinii jest dla mnie nowe. Zaintrygowało mnie. Muszę pokombinować, w jakiej potrawie je wykorzystać.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też bardzo spodobało się połączenie gruszki i cukinii! Fajny pomysł, na pewno kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No no, jestem bardzooo ciekawa smaku takiej pizzy, ekstremalnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam Wam, w wykonaniu jest banalna a w smaku bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń