niedziela, 11 grudnia 2011

Masło migdałowe.


Jego smak jest obłędny, w połączeniu z plasterkiem gruszki, na razowym chlebku dodaje energii. Taka kanapka sprawdzi się rewelacyjnie na dobry początek dnia ;)
Polecam!
Wykonanie go jest banalne, wystarczy mieć blender, albo coś co pozwoli nam zmielić migdały ;)
Nie wymaga dodawania oleju! ;)




Masło migdałowe
/porcja na pół małego słoiczka/

100g migdałów /najzwyklejsze, za skórką/
szczypta soli
łyżeczka miodu płynnego

Migdały wrzucić do blendera i miksować około 6 min. co jakiś czas mieszając, aby zebrać migdały ze ścianek naczynia. Dodać sól i miód, miksować tak długo, aż powstanie gęsta pasta.
Polecam posmarować kromkę chleba razowego i zajadać z plasterkiem gruszki, lub przegryzać gruszką. 

Smacznego i miłej niedzieli!

14 komentarzy:

  1. ale apetyczne zdjecia ,a takie orzechowe masła to mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis autentycznie mnie zachwycił! :) Banalnie proste, szybkie i wygląda niesamowicie smacznie, a ja tego jeszcze nie robiłam? No to lecę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak lubię. Masło migdałowe jest doskonałe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie domowe masła! Nigdy nie próbowałam mielić migdałów. Czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny. ba, świetny przepis!
    i ta grucha, no, pasuje, pasuje ;]
    rozkosznie tak zaczynac dzień.

    OdpowiedzUsuń
  6. teraz się naprawdę zastanawiam, jak to może smakować. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bezgranicznie!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ha! zrobię dzisiaj na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mi z tego nie wyszla gesta pasta. raczej krucha masa, ktora sie wszedzie rozsypuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdopodobnie zbyt krótko miksowane migdały :)

      Usuń
  10. Hej, na takie 100 g migdałów ile dodaliście soli i miodu? tak wo góle, polecam wam też http://www.youtube.com/watch?v=Z0K1xOcJbg0&list=PL31350AB4A7994E99&index=1&feature=plpp_video jest to 2 sposób wykorzystania masła migdałowego :D

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny chleb! Znajdę gdzieś przepis??? Jestem wielką fanką razowców;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek na zdjęciu pochodzi z piekarni regionalnej w Liszkach :)

      Usuń