środa, 7 grudnia 2011

Szybkie risotto z kalmarami

Nic nie zastąpi miseczki ciepłego risotto w zimowe popołudnie :)

Risotto z kalmarami
/przepis na 2 duże, lub 3 średnie porcje/

250 g mrożonych kalmarów
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
posiekana pietruszka
200 g ryżu do risotto
800 ml bulionu warzywnego
1,5 kieliszka białego wina /wytrawnego/
oliwa
parmezan do posypania
sól, pieprz do smaku

Na patelni zeszklić cebulę, następnie wrzucić na patelnię ryż i smażyć przez 1 min. aż zacznie się robić przezroczysty.  Do ryżu wlać pół kieliszka wina, mieszać aż odparuje. Gdy wino odparuje dolać chochelkę bulionu, i dolewać co trochę, aż poprzednia porcja odparuje.
Po 18 min.  powinien być gotowy /zależy od rodzaju użytego ryżu/.
W między czasie, na drugiej patelni rozgrzać oliwę z pokrojonym czosnkiem i pietruszką, wrzucić  rozmrożone kalmary i smażyć przez 2-3 min., następnie dolać kieliszek wina i odparować je przez ok. 2 min.
Gdy ryż będzie prawie gotowy, wmieszać do niego usmażone kalmary /z całą zawartością na patelni-czosnek, pietruszka/, posypać parmezanem i chwilę pogotować. 
Doprawić solą i pieprzem.

9 komentarzy:

  1. nie lubię kalmarów.. nie lubię.
    Za to arborio uwielbiam, chyba ten masz na mysli mówiąc "do risotto". :)
    może kiedyś polubię owoce morza?

    OdpowiedzUsuń
  2. dream-about-muffins: może być arborio :), czasem używam carnaroli-ma dłuższe i cieńsze ziarna, więcej skrobii i trochę inną strukturę w porównaniu z arborio.
    A owoce morza polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubię kalmary, bardzo, bardzo i chętnie zjadłabym takie risotto, więc jakbyś mi je podesłała nie obraziłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam. Ciepła miseczka takiego cudeńka to coś niesamowitego. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie troche mocno blade i ascetyczne te zdjecia i chociaz lubie i risotto i owoce morza, to risotto nie wzbudza mojego entuzjazmu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanny: widzę, że jak komentujesz moje posty to tylko krytycznie ;) Dobrego słowa jeszcze od Ciebie nie przeczytałam. Mimo to dziękuję za komentarz-krytyka jest konstruktywna ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie tam sie zdjecia podobaja :) I risotto tez mi sie podoba, jak zreszta wszystko z owocami morza.

    OdpowiedzUsuń
  8. Maggie: dziękuję :)
    Daria Anna: przesyłam miseczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdjęcia są bardzo ładne :) a risotto na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń