piątek, 9 marca 2012

Makaron z pieczonym bakłażanem.



Przepis prosty jeżeli chodzi o składniki i banalnie łatwy w wykonaniu!
Efekt zaskakująco pyszny! :) ale już jakiś czas temu przekonałam się, że pieczone warzywa nabierają nowego wymiaru smaku.


Makaron z pieczonym bakłażanem
/porcja dla 2 osób/


2 średniej wielkości bakłażany
1 duża łyżka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
parmezan
kilka orzechów włoskich
oliwa z oliwek
sól
pieprz
dowolny makaron

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia ułożyć pokrojony bakłażan, czosnek, pomidorki - całość polać oliwą, suszonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Piec warzywa przez ok 30 min., aż będą miękkie a bakłażan złocisty.
/Bakłażan przed pieczeniem polecam solidnie posolić i odstawić na 20 min., następnie spłukać-w ten sposób pozbywamy się goryczki/.
Tymczasem można ugotować makaron, pamiętając aby przy odcedzaniu pozostawić pół kubeczka wody z gotowania /do łatwiejszego rozprowadzenia sosu/.
Upieczone warzywa z dodatkiem 2 łyżek parmezanu oraz orzechów zmiksować w blenderze na gęsta pastę /część bakłażana można odłożyć i posypać nim potrawę/.
Gotowe puree połączyć z ugotowanym makaronem i częścią wody z gotowania /tyle, aby sos się łatwo rozprowadził/.
Nałożyć do miseczek, posypać parmezanem i gotowe!

Smaczego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam bakłażany i suszone pomidory. Bardzo, bardzo mi się ten przepis podoba :) . Chyba już wiem co będzie jutro na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez mam slabosc do pieczonych warzyw - nawet zwykla cebula staje sie poezja smaku. A taki makaron chetnie bym zjadla. Lubie pozornie proste dania, ktore zachwycaja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pepo! Cudowna propozycja! Od dawna mam ochotę na coś bakłażanowego - teraz już wiem, że to będzie Twój makaron!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie makarony. Świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zacząć eksperymentować z pieczonymi warzywami! ten makaron musi być świetny ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bakłażana, ale najczęściej zapiekam go z pomidorami i mozzarellą, mniaam :)

    OdpowiedzUsuń