niedziela, 25 marca 2012

Ziemniaczana zupa krem z rozmarynem.

Z miłości do zup, i z pustek w szafkach postała....
kremowa zupa ziemniaczana :)



Ziemniaczana zupa krem z rozmarynem i smażonymi pieczarkami
/porcja dla 2-3 osób/

2 średnie ziemniaki
1 korzeń pietruszki
1 mały por
ząbek czosnku
świeży rozmaryn 
trochę tymianku
kilka pieczarek
oliwa do smażenia
sól do smaku
700 ml bulionu warzywnego

Warzywa obrać, pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić warzywa z rozmarynem i tymiankiem. Całość poddusić chwilę, do momentu aż warzywa trochę zmiękną. Podduszone warzywa zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 min. W międzyczasie można na patelni podrumienić i usmażyć pieczarki.
Gotową zupę zmiksować na gładki krem, w miseczkach przybrać pieczarkami.

Smacznego! ;)





6 komentarzy:

  1. Moim zdaniem, zupa jest przepyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie śliczne miseczki! a zupa na pewno pyszna, jak wszystkie Twoje zupy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno Pepy nie było.... ale powrót udany, no i te miseczki piękne :) Miłego (ciepłego) tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie tu u Ciebie, obserwuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne miseczki i świetna łyżka (mam taką samą :)
    Co do kremu to nie będę obiektywna, bo uwielbiam kremy, szczególnie z dodatkami jak tutaj w postaci pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze można zrobić coś z niczego :) zupa wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń