piątek, 22 czerwca 2012

Zapiekany kalafior z pastą tahini.

Dzisiaj polecam kalafior, jak dla mnie w zupełnie nowej odsłonie.
Sami się z resztą przekonajcie :)
Powiem tylko tyle: POLECAM 


Zapiekany kalafior w dressingu z pasty tahini:
/danie dla 2 głodnych osób :)/

1 kalafior

dressing z tahini:
3 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu
2-3 łyżki oliwy
1 mała łyżeczka cytryny
4 łyżki przegotowanej wody
gałka muszkatołowa do smaku 
szczypta soli do smaku
garść pokruszonych migdałów

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, skosztować i doprawić wedle gustu :)

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C.
Rozdzielić różyczki kalafiora. I teraz są dwie opcje:
1. Podgotowujemy kalafior /wersja szybsza/ przez około 4 minuty, od momentu aż zacznie wrzeć, następnie odcedzamy i osuszamy dokładnie. Na wyłożonej pergaminie blaszce układamy kalafior i dokładnie rozsmarowujemy pędzelkiem dressing, posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika na 10 min.
2. Wersja bez gotowania /nieco dłuższa :)/ układamy kalafior na blaszce wyłożonej pergaminem, rozsmarowujemy dressing, posypujemy migdałami i zapiekamy do momentu aż kalafior będzie miękki i złocisty /około 30 min./ uważając aby się nie przypalił, i stopniowo zmniejszając temperaturę.

Kalafior z fotografii robiony był w wersji 1:)

Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. Zaskakujące połączenie.
    Muszę sama przekonać się,jak smakuje.
    Bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie!
    I ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny sposób na kalafiora! Szczególnie podoba mi się dodatek migdałów zamiast naszej typowej tartej buły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny! uwielbiam takie orzechowe dodatki w obiadowych daniach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ u Ciebie pyszności mniam, mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na ciekawy smak. A kalafior smakuje mi pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń