wtorek, 8 maja 2012

Szparagi+rukola+migdały+sezam=moja miłość :)

Nareszcie już są! 
Moje ukochane, polskie SZPARAGI! Uwielbiam je w każdym wydaniu..
w tarcie, pieczone, grillowane, z jajkiem w koszulce, z makaronem soba, bazylią i bobem...
ALE dzisiaj chcę Wam zaproponować mój HIT! :)
Przepyszną, zdrową sałatkę z blanszowanymi szparagami.

Sałatka ze szparagów, rukoli, migdałów i sezamu:
/porcja dla 1 głodomora/

3 garście rukoli
pół pęczka szparagów /tylko delikatne części/
ser kozi do posypania
garść posiekanych migdałów
1 łyżeczka sezamu

Dresing:
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
/najlepiej wlać wszystko do słoiczka i energicznie wstrząsnąć/

W garnku zagotować posoloną wodę i wrzucić szparagi. Blanszować ok. 30 sek. - 1 min. /aby były zielone i nadal chrupiące/. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową i obficie przelać zimną wodą. Osuszyć na ręczniku. Na rukolę wyłożyć szparagi, posypać migdałami /można je uprzednio uprażyć/, sezamem, polać dresingiem, posypać serem.

Smacznego! :)



5 komentarzy:

  1. Wszystkie składniki tej sałatki absolutnie uwielbiam, musi być boska!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z przedmówczynią - na pewno jest pyszna i bosko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję to smakowite połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja wlasnie przed chwila wyprobowalam i musze przyznac ze pychota! zdecydowanie polecam!:)

    OdpowiedzUsuń