poniedziałek, 14 maja 2012

Wiosenna klasyka.

Młode ziemniaczki, pieczone z tymiankiem, orzeźwiająca mizeria z rzodkiewką i do tego sadzone, oto mój przepis na idealny obiad wiosenny:) no i oczywiście jeszcze obowiązkowo szklanka kefiru ;)


Pieczone młode ziemniaki

ziemniaki
tymianek /najlepiej świeży/
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, ziemniaki dokładnie umyć /ja nie obieram ze skóry/ spryskać oliwą, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Piec około 20 min. w zależności od wielkości ziemniaków / z zewnątrz powinny być złociste, w środku rozpadające się/.

Mizeria z rzodkiewką

1 średniej wielkości ogórek
kilka rzodkiewek

dressing: 

kubeczek małego jogurtu naturalnego
koperek /wedle gustu/
szczypta soli, pieprzu
odrobina cukru
kilka kropel soku z cytryny
odrobina skórki z cytryny

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać nim pokrojonego ogórka i rzodkiewkę.

Sadzone jajko

 każdy wie jak je zrobić ;p

Smacznego! :)



9 komentarzy:

  1. mlode ziemniaczki i jajeczko pycha :) ja bym jeszcze dodała do tego młody kalafiorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki pieczone z tymiankiem- moje ulubione;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy to zboczenie, że się zachwycam zdjęciami kulinarnymi? Szczególnie to pierwsze jest świetne! Takie ziemniaczki z jajkiem i kefirem lub maślanką mogę jeść całe lato. I ta zieleninka, ach... :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli to zboczenie, to nie przejmowałabym się tym na Twoim miejscu, bo nie jesteś w osamotniona:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. I do tego wyjątkowo smaczne

    OdpowiedzUsuń