środa, 28 września 2011

Klopsiki z makaronem rigatoni w sosie pomidorowym.



To danie jest ekspresowe. Super sposób na szybki sycący obiad, wystarczy mieć parę składników w lodówce i gotowe. No i ta satysfakcja, że sos pomidorowy nie pochodzi ze słoiczka :) a smakuje o wiele lepiej! 






Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem
/zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera z Jamie's Ministry of Food/
porcja dla 3 osób

4 gałązki świeżego rozmarynu
12 krakersów /np. Lajkonik/
2 łyżeczki musztardy Dijon
500 g mielonego mięsa z indyka
1 czubata łyżka oregano
1 jajko
sól, pieprz

oliwa
pęczek bazylii
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki cukru
2 puszki pomidorów /po 400 g/
2 łyżki octu balsamicznego
400 g makaronu rigatoni, spaghetti lub penne
parmezan do posypania

Z rozmarynu oderwać listki i drobno posiekać. Krakersy zawinąć w woreczek i pokruszyć uderzając o blat. Do miski wrzucić rozmaryn, krakersy, mięso, musztardę, oregano. Wbić jajko i dodać sporą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać całość dokładnie. Zwilżyć dłonie i uformować z mięsa małe kulki. Uformowane klopsiki włożyć do lodówki, do momentu aż będą potrzebne.

Zerwać listki bazylii i odłożyć na bok. Obrać i posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, smażyć około 7 min. lub do momentu gdy cebula będzie złocista. Dodać czosnek, a gdy zacznie się rumienić dodać listki bazylii. Wrzucić na patelnię pomidory i ocet balsamiczny. Całość zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
W międzyczasie rozgrzać na drugiej patelni oliwę i smażyć przez 8-10 minut klopsiki, aż staną się rumiane. Na próbę można jeden rozkroić i sprawdzić czy się usmażyły /mięso nie powinno być w środku różowe/. Wrzucić usmażone klopsiki do sosu i gotować na wolnym ogniu. Zdjąć z palnika gdy makaron będzie gotowy.
Odcedzić makaron, zachowując troszkę ugotowanej wody /3 łyżki/. Makaron z powrotem włożyć do garnka i przełożyć parę łyżek sosu pomidorowego dodając wodę z gotowania makaronu.
Na makaronie ułożyć klopsiki i posypać parmezanem.

Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Zjadłabym teraz taki makaron... ehh czuję normalnie jego zapach... tak w ogóle to bardzo lubię pasty Jamiego więc i ta na 100% by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania. Wygląda na sycące i pyszne, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem u Ciebie po raz pierwszy i... pięknie tu!
    Robisz naprawdę dobre zdjęcia! :)
    Bardzo chętnie będę zaglądać.

    Danko pyszne, jak to bywa z potrawami Jamiego;-)

    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie szybkie dania własnoręcznie zrobione. Myślę, że Twoje klopsiki z makaronem smakowałyby każdemu kto je mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Burczymiwbrzuchu, mięsne dania osobiście mnie nie porywają. Na pewno nie jestem z gatunku mięsożerców :), ale te klopsiki są grzechu warte :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I read this paragraph completely about the comparison of hottest and
    earlier technologies, it's amazing article.

    Review my web site :: fuck buddy

    OdpowiedzUsuń
  7. Wonderful article! We are linking to this particularly great post onn our website.
    Keep up thhe good writing.

    Feel frtee to visit my blog: tech updates, http://Www.Fabulousfinchfacts.com/2012/12/day-3-with-ruby-4th-grade-elf.html,

    OdpowiedzUsuń
  8. Her first signature perfume is generally considered to be light, girly and easily wearable on a
    daily basis. That explained the Earth colors decorating tables in natural shades of
    oranges and greens, with bouquets of marzipan flowers
    to resemble somewhat from a distance, the butterfly's colors.
    Alanta (ATL) Burbank (BUR) 258 158.


    Also visit my web site ... minesweeper (http://mut.la)

    OdpowiedzUsuń