czwartek, 15 września 2011

Zupa dyniowa z czosnkiem i szałwią.



Przepis na zupę pochodzi z książki Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia.
Dynia sama w sobie ma mało smaku, ale po dobraniu jej odpowiedniego towarzystwa nabiera niesamowitego uroku. W tym przypadku kluczową rolę odgrywa aromatyczna oliwa, czosnek i szałwia.
Do zupy najlepiej użyć dyni o mocno pomarańczowym i zwartym miąższu.

16 listków szałwi
1 kg obranej i pokrojonej dyni
2 obrane i posiekane cebule
5 ząbków czosnku
oliwa
1,3 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku

W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy na średnim ogniu. Wrzucić listki szałwi i smażyć przez ok. 30 sekund, aż zacznie się wydobywać aromat. Po usmażeniu listków należy szybko wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć. Do garnka wrzucić pokrojony czosnek i cebulę, podsmażyć ok. 1 minuty, następnie wrzucić pokrojoną dynię, dodać poł łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i dusić 3 min pod przykryciem. Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 min na małym ogniu.
Gdy zupa przestygnie dodać usmażone listki szałwi, zmiksować na gladką konsystencję. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można skropić oliwą.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz